Nootdorp NU verschijnt 11 keer per jaar, gratis, huis-aan-huis in heel Nootdorp

0

 

 

Het wordt warm, neem maatregelen

 

De komende dagen wordt het extra warm. Neem maatregelen tegen de zon en de hitte en let extra op uw kwetsbare medemens.

 

Aanhoudende hitte

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden boven de 30 graden. Ook in de nacht wordt het vaak niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals:

ouderen;

mensen in verzorgingshuizen;

chronisch zieken;

mensen met overgewicht;

heel jonge kinderen.

 

Welke gezondheidsklachten brengt warmte met zich mee?

Klachten variëren van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, huidklachten (jeuk en uitslag met blaasjes), uitdroging, uitputting tot flauwte en bewusteloosheid. Bij aanhoudende warmte kunnen ouderen en mensen met hart- en vaatziekten oververhit raken en zelfs overlijden. Wees daarom extra alert als u deze klachten bij mensen signaleert.

 

Wat te doen bij warm weer

Drink voldoende;

Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

Zoek de schaduw op;

Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;

Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

Warmte en Corona

De omstandigheden zijn dit jaar anders als gevolg van het coronavirus. Mensen die een verhoogd risico lopen bij besmetting met het coronavirus vormen ook een kwetsbare doelgroep bij hitte. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

Gebruik ventilatoren alleen in de thuis/gezinssituatie, niet in gemeenschappelijke ruimtes;

Onderhoud airconditioning goed: tijdig schoonmaken en filter(s) verwisselen

Aandacht voor kwetsbare mensen zal vanwege de corona-maatregelen noodgedwongen meer op afstand moeten plaatsvinden. Beeldbellen kan dan helpen om in te schatten hoe het met iemand gaat.

Het RIVM heeft de belangrijkste vragen over hitte in relatie tot het nieuwe coronavirus op een rijtje gezet op hun website: https://www.rivm.nl/hitte/vragen-en-antwoorden-hitte-covid-19.

 

Meer weten?

Voor meer informatie en tips kunt u kijken op de website van de GGD. Mocht u vragen hebben over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens de hitte overleg dan met uw huisarts of apotheek. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de GGD.

 

 

6 augustus 2020

0

 

 

Informatie in bibliotheek over nieuw donorwet

 

Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet ingegaan. Iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente, komt in dan in het Donorregister te staan. Je kunt zelf aangeven of je wel of geen donor wilt worden. Dit doe je door je keuze vast te legen in nieuwe donorregister via www.donorregister.nl

 

Als je geen keuze maakt dan krijgen inwoners in Pijnacker-Nootdorp in oktober een brief van de overheid als herinnering.

Maak je dan nog steeds geen keuze, dan komt er achter je naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie te staan. Het is dus belang dat je hierover nadenkt en bewust een keuze maakt. Je kunt je keuze altijd weer aanpassen.

 

Meer weten over de donorwet en Donorregister? Je bent welkom bij bibliotheek Oostland. Bij iedere vestiging liggen folders.

 

 

24 juli 2020

0

 

 

Drukte bij balies gemeentehuis

 

Op dit moment is het erg druk bij de balies in het gemeentehuis. Door de coronamaatregelen kunnen er maar een beperkt aantal balies open.

 

Heeft u een reisdocument (ID-kaart of paspoort) nodig? Zorg dan dat u bijtijds een afspraak maakt en moet u rekening houden met langere wachttijden voordat u terecht kunt.

 

Spoedgevallen

In spoedgevallen zoeken de medewerkers uiteraard naar een oplossing. Bel in dit geval 14 015. Is er geen dringende spoed? Maak dan een afspraak via Afspraak maken.

 

17 juli 2020

0

 

 

Reactie van het college op het vertrek van wethouder Van de Gevel

 

Wethouder Van de Gevel heeft donderdag 9 juli, in een besloten vergadering, kenbaar gemaakt zich terug te trekken als wethouder.

 

Het college van burgemeester en wethouders betreurt het vertrek van de wethouder, maar respecteert haar besluit. Burgemeester Ravestein: “Met Hanneke van de Gevel vertrekt er een zeer bevlogen en sociaal betrokken wethouder. Zij heeft zich de afgelopen jaren keihard ingezet voor onze inwoners. Met haar aanpak heeft Hanneke veel waardering geoogst en ons als gemeente op de kaart weten te zetten. Wij danken haar voor haar inzet in onze gemeente”.

 

 

10 juli 2020

0

 

 

Digitale nieuwsbrief gemeente

 

Nooit meer het wekelijkse gemeentenieuws missen?

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief!

 

Aanmelden wekelijks gemeentenieuws

 

1 juli 2020

0

 

 

Anderhalve meter blijft de norm

 

Vanaf 1 juli is er een opnieuw een stap vooruit in de corona-aanpak. Nederland is van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. Anderhalve meter afstand blijft de norm.

 

De weg uit de coronacrisis hebben we ingezet met de volgende basisregels, die nog steeds van kracht zijn:

• Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen.

• Houd 1,5 meter afstand van anderen.

• Was vaak uw handen.

• Werk zoveel mogelijk thuis.

• Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

 

Anderhalve meter afstand blijft de norm

Van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Lees er alles over op de website van Rijksoverheid

 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/06/24/per-1-juli-15-meter-blijft-norm

 

 

30 juni 2020

0

 

 

Nieuwe Jan Janssen sporthal op huidige locatie

 

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de uitgangspunten van het gebied Hart van Nootdorp. Er was een keuze uit 2 scenario’s. Scenario 1 omvat de bouw van het nieuwe kindcentrum, sporthal en woningen op één locatie (voormalige brandweerkazerne en kinderopvang Klauterbeer) terwijl scenario 2 sport, school en wonen gescheiden houdt. Bij scenario 2 past de sporthal in nieuwe omvang nipt op de oude locatie en verdwijnt de voetbalkooi en komt het kindcentrum en wonen op de plek van de voormalige brandweerkazerne en kinderopvang Klauterbeer. In beide scenario’s komen op de plek van de huidige Octant Kindcentrum Regenboog woningen te staan.

 

Bijna alle fracties gaven de voorkeur aan herbouw van de sporthal op de huidige locatie en niet op de plek van de brandweerkazerne. Hierdoor ontstaat volgens hen minder bouwmassa en minder verkeersdrukte langs de Julianastraat en komt er meer ruimte vrij voor woningen.

Met de komst van circa 110 woningen (starters/senioren), het integraal kindcentrum De Regenboog wordt er wel veel aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid en voor parkeerplaatsen.

 

De komende maanden zal voor IKC De Regenboog en de sporthal het programma van eisen worden opgesteld. De sporthal en De Regenboog zijn echt hard aan vervanging toe dus het is belangrijk de vaart er in te houden. De gebiedsvisie Hart van Nootdorp wordt eind dit jaar aan de raad voorgelegd

 

 

26 juni 2020

0

 

 

Hitteplan voor warme dagen

 

Het is de komende dagen warm. Voor veel mensen betekent dat genieten, erop uitgaan of naar het strand Voor sommige groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vanaf 24 juni 2020 het hitteplan geactiveerd. De zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Extra opletten kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken.

 

Het hitteplan geldt voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut kan het vandaag tussen de 26 graden en meer dan 32 graden worden. Het warme weer lijkt de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren.

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

 

Maatregelen tegen de hitte

• Drink voldoende;

• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

• Zoek de schaduw op;

• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

Hoge zonkracht

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm jezelf dus tegen de zon. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht vind je op de website over zonkracht.

 

 

24 juni 2020

0

 

 

Gratis juridisch advies voor inwoners Pijnacker-Nootdorp

 

Heeft u een geschil met uw werkgever? Komt u er niet uit met uw verhuurder? Of wilt u bezwaar maken tegen een beslissing van uw gemeente? Maar heeft u niet de financiële middelen om een advocaat in te schakelen? Dan kunt u bij Stichting Wetswinkel Delfland terecht voor vrijblijvend juridisch advies.

 

Gratis advies

De Wetswinkel is een vrijwilligersorganisatie die gratis juridisch advies verleent. Hun insteek is dat iedereen in de samenleving hulp moet kunnen krijgen bij juridische problemen. U kunt bij ze terecht voor al uw vragen op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid, consumentenrecht, personen- en familierecht, bestuursrecht, strafrecht, woonrecht en ondernemingsrecht.

 

Buurtcentrum Buurt & Zo

In Pijnacker is de Wetswinkel wekelijks te vinden in zaal 4 van het buurtcentrum Buurt & Zo aan de Prins Hendrikstraat 28. Kijk op www.wetswinkeldelfland.nl voor de precieze data.

 

 

4 augustus 2020

0

 

 

Raadsvergaderingen

 

In verband met de coronamaatregelen vergadert de gemeenteraad zonder publiek. De vergaderingen zijn online te volgen via www.pijnacker-nootdorp.nl/raadlive. Raadsvergaderingen beginnen om 20.00 uur, tenzij anders vermeld.

 

Zomerreces tot woensdag 10 september

 

De agenda’s en bijbehorende stukken vindt u op pijnacker-nootdorp.raadsinformatie.nl.

 

Op www.pijnacker-nootdorp.nl/gemeenteraad vindt u meer informatie over de gemeenteraad. Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@pijnacker-nootdorp.nl of telefonisch 14 015

 

 

30 juli 2020

0

 

 

Maaibeleid gemeente Pijnacker-Nootdorp

 

Maaien ligt gevoelig en iedereen heeft er wel een mening over: te veel, te weinig, onveilig, slordig, te laat, te vroeg, onkruid, ongedierte. Vooral over de plekken waar ecologisch beheer plaats vindt, is veel te doen. Deze plekken worden vaak pas in juli gemaaid. Waarom doen we dat eigenlijk? Daar zijn verschillende redenen voor

 

Verkeersveiligheid

De eerste is verkeersveiligheid. Met dit groeizame weer (warmte en vochtigheid) schiet het gras uit de grond. Tegelijkertijd moet het zicht voor verkeersdeelnemers goed blijven.

 

Broedseizoen voorbij

De tweede reden is dat het broedseizoen voor de meeste vogels op 15 juli voorbij is (watervogels broeden meestal tussen 1 april en 15 augustus). Nesten en eieren zijn tijdens de hele periode wettelijk beschermd. Maaien mag dan niet.

 

Ecologisch beleid

De derde reden is ecologisch beleid. Het lijkt onlogisch, maar maaien kan een bijdrage leveren aan het behouden van verschillende planten en bloemen. Als we niet maaien, dan nemen eerst de grassen toe, dan struiken en bomen en wordt het grasland ongeschikt als leefgebied. Willen we graslanden en de hele levende have daarin behouden, dan moeten we dus wel maaien. Soms blijft het maaisel een paar dagen liggen. Rupsen bijvoorbeeld kunnen dan een veiliger heenkomen zoeken. Maar te lang laten liggen van het maaisel leidt juist tot verstikking en verzuring en meer grassen. Dat willen we ook niet.

 

 

28juli 2020

0

 

 

Website haaglandenveilig.nl vernieuwd

 

De website van haaglandenveilig.nl is vernieuwd. Daar staat informatie over risico’s in de regio Haaglanden. Dat zijn soms onderwerpen waar u misschien zelf niet zo snel aan denkt.

 

Wat te doen?

Er staat ook bij wat u moet doen om uzelf en bijvoorbeeld uw buren te helpen, als dat nodig is. Verder is te lezen hoe u brand of andere incidenten in uw eigen huis en omgeving mogelijk kunt voorkomen.

 

20 juli 2020

0

 

 

Gemeente Pijnacker-Nootdorp doet oproep aan ondernemers: Help ons om onze dienstverlening te verbeteren

 

‘Natuurlijk zetten wij ons in voor onze ondernemers’. Dat is een belofte die de gemeente Pijnacker-Nootdorp graag waarmaakt. Het komende jaar zet de gemeente daarom extra in op de ondernemersdienstverlening. Samen met jullie wil de gemeente deze naar een hoger niveau tillen. Denkt u met de gemeente Pijnacker-Nootdorp mee?

 

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is op zoek naar ondernemers die willen plaatsnemen in een klankbordgroep. Deze klankbordgroep komt in het komende halfjaar een aantal keer samen. De centrale vraag waarmee de gemeente aan de slag gaat is ‘Hoe kan de gemeente haar dienstverlening aan ondernemers verbeteren?’

 

Wilt u meedoen en meedenken? Meld u zich dan aan bij Anita Monshouwer via a.monshouwer@pijnacker-nootdorp.nl.

 

 

14 juli 2020

0

 

 

Blauwalg in Dobbeplas

 

Op dit moment is er een waarschuwing voor blauwalg in de Dobbeplas. Blauwalg geeft kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Met warm weer kunnen bacteriën gemakkelijker vermenigvuldigen in sloten en open water. Het zwemwater in de Dobbeplas en de Delftse Hout wordt gecontroleerd. Dit geldt niet oor andere sloten en vaarten. Hier kunt u beter niet in zwemmen.

 

Check zwemwater

Wil jij zwemmen? Check dan de kwaliteit van het zwemwater op www.zwemwater.nl.

 

7 juli 2020

0

 

 

Nieuwe website gemeente

 

Per 1 juli is de nieuwe website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp gelanceerd. Onze site heeft een nieuw uiterlijk en een andere opbouw, die meer van deze tijd zijn. De structuur van de website is zo ingericht dat inwoners nog sneller vinden waar zij naar zoeken.

 

De meest gezochte producten worden getoond op de homepagina. Verder is ingezet op het toegankelijker maken van de website door toevoeging van hulpmiddelen (hoog contrast, grotere letters) voor mensen met een audiovisuele beperking. Ook is het taalgebruik aangepast.

 

Sommige zaken staan bewust niet meer op de website. Hiervoor kan gekozen zijn op basis van bezoekerscijfers. Sommige pagina’s werden weinig bekeken. Inwoners vinden de inhoud daarvan minder belangrijk. Daarnaast is de informatie over externe partijen verminderd. In plaats daarvan wordt er doorverwezen naar de website van de externe partij. Daar staat de actuele informatie van de betreffende organisatie.

 

Wie zaken mist of dingen anders wil zien, die kan dit laten weten via het nieuwe feedbacksysteem. Onderaan de webpagina’s staan twee duimpjes onder ‘heeft u gevonden wat u zocht?’ Als iemand bepaalde zaken mist of een fout aantreft, dan kan hij/zij dat laten weten.

 

De nieuwe website is tot stand gekomen in samenwerking met andere gemeenten. Hierdoor kunnen we informatie delen, gebruik maken van elkaars expertise en sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

 

 

1 juli 2020

0

 

 

Regels parkeren caravans

 

De zomer(vakantie) is in aantocht. Dat is goed te zien aan het toenemende aantal geparkeerde caravans en vouwwagens in Pijnacker-Nootdorp.

Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) mogen caravans, campers, vouwwagens en andere aanhangwagens niet langer dan drie dagen op de openbare weg staan. Deze periode is bedoeld om in-/uitpakken en schoonmaken van kampeerwagens mogelijk te maken.

 

Handhaving

Bij het niet naleven van de regels, treedt de gemeente handhavend op. Overtreders riskeren een boete.

 

 

29 juni 2020

0

 

 

Kees Jongh beëdigd als raadslid en volgt Bianca van Petegem op

 

Kees Jongh (67) is op donderdag 25 juni door burgemeester Francisca Ravestein beëdigd als lid van de gemeenteraad als opvolger van Bianca van Petegem, die afscheid nam van de raad. Kees Jongh zat in de vorige periode ook al in de raad. Sinds de laatste verkiezingen was hij fractiemedewerker van Gemeentebelangen.

 

25 juni 2020

0

 

 

Francisca Ravestein herbenoemd als burgemeester

 

Op 24 juni legde burgemeester Francisca Ravestein bij Commissaris van de Koning Jaap Smit opnieuw de eed af bij de start van haar tweede ambtstermijn als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.

 

24 juni 2020

0

 

 

Word vakantiemaatje

 

Het maatjes- en mentorproject Jong Perspectief zet deze zomer Vakantiemaatjes in om kwetsbare gezinnen en jongeren een leuke vakantie te bieden nu er veel activiteiten zijn afgelast.

 

Na drie maanden thuis vanwege de coronamaatregelen staat er een lange vakantieperiode voor de deur en nu is er geen school die structuur biedt. Veel geplande vakantieactiviteiten (speelweken en kampen) gaan niet door. In sommige gezinnen loopt het nu iets minder door verschillende redenen: ziekte in het gezin, zorg voor of over één of meerdere kinderen, (vecht)scheiding, overbelasting, sociaal-emotionele problematiek, armoede etc. En zijn er regelmatig vanuit het gezin onvoldoende financiële middelen om uitstapjes te maken. Vanuit verwijzers, waaronder schoolmaatschappelijk werk en jeugdhulp, worden deze zorgen gedeeld. Om de jongere toch een leuke vakantie te bieden zet Jong Perspectief deze zomer Vakantiemaatjes in voor deze gezinnen die dit nodig hebben.

 

Wil jij een kind een onvergetelijke vakantie bezorgen en ben jij deze zomer ca. 3 weken beschikbaar voor tenminste 4 uur in de week? Meld je dan aan als vakantiemaatje bij Jong Perspectief via info@jongperspectief.nl of bel: 079-7502233.

Leeftijd: vanaf 16 jaar (16 en 17 jarigen worden als koppels ingezet).

Studenten die vanwege corona op zoek zijn naar een stage-alternatief zijn ook van harte welkom.

 

 

19 juni 2020

Heeft u nieuws of wetenswaardigheden meld dit ons dan: info@nootdorpnu.nl